Edukativne montesori aktivnosti

Ja mislim da danas ne postoji mama koja nije čula za Mariju Montesori. Pročitala sam nekoliko njenih knjiga i veoma mi se dopao njen princip rada sa decom. Po Montesori logici dete treba da otkriva samo sebe pokretima i senzomotornim iskustvima od najranijih trenutaka svoga života. Mi kao roditelji moramo da pomognemo detetu i da ga usmerimo da različite aktivnosti obavlja samo. Naš zadatak je da dete zainteresujemo za određene igre i probudimo mu želju za učenjem.

Ovde ću vam pokazati neke igre koje smišljam za moju decu, rukovodeći se Montesori principima.

IGRA 1: NAPRAVI KUĆU, AUTO, GRAD, SUNCE…U

DSCN9069Za ovu igru potreban vam je hamer papir u boji i makaze. Isecite papir na različite oblike različitih boja i prepustite se mašti! Pokažite vašem mališanu šta sve može da se napravi od jednostavnih krugova, kvadrata, pravougaonika! Ovo su samo neke mogućnosti:

 

 

Uz pomoć ove igrice naučićete dete da razlikuje veliku i malu kući, veliko i malo sunce, visoku i nisku kuću i još mnogo toga!a ovu

IGRA 2: NAUČIMO DA RAZLIKUJEMO OBLIKE I BOJE

Za ovu igru će vam trebati:

  • Obični beli papir na kojem ćete napraviti kvadratna polja
  • Folija za papir
  • Makaze
  • Lepak
  • Pena papir
  • Čičak traka
DSCN9080

Napraviti od pena papira različite oblike  ne vodeći računa o bojama. Cilj nam je da dete nauči da prepozna oblik, nevezano za boju. Svaki oblik pravimo u dva primerka, jedan lepimo na papir koji potom uvlačimo u foliju. preko folije lepimo čičak traku i isto tako na oblike koji ostaju van folije.

DSCN9081

Princip je isti kao u prethodnom primeru. Mi smo pravili voz jer moj dečak voli vozove, a cilj mi je bio da nauči da razlikuje ovaj jedan veći točak od ostalih koji su manji.

DSCN9083

U kvadratima ispisati slova i odštampati u dva primerka. Jedan papir ubaciti u foliju a drugi izlepiti širokom lepljivom trakom i onda iseći. Lepljenje koristim umesto plastifikacije – ukoliko vam je zgodno da svratite u neku kopirnicu i plastificirate materijal možete i tako.

DSCN9084

Učimo delove tela, u ovom slučaju oči, nos i usta.  Sliku dečaka i devojčice nađite na internetu ili nacrtajte, isto tako i oči, nos, usta.

DSCN9085

Ovo smo pravili za Uskrs prošle godine što možete videti po ovim slatkim sličicama za jaja.

DSCN9086

Ovde smo učili samo boje, napravili smo identične krugove i polukrugove od pena papira, po jedan zalepili na papir pa uvukli u foliju, zatim zalepili čičak traku preko folije i na drugi krug.

DSCN9087

Jedan prozor smo izgubili s obzirom da je prošlo skoro godinu dana od kada smo ovo napravili. Na papiru sam štampala kucicu i drvece a oblike pravila od pena papira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s