Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Edukativne montesori aktivnosti

Edukativne montesori aktivnosti

Ja mislim da danas ne postoji mama koja nije čula za Mariju Montesori. Pročitala sam nekoliko njenih knjiga i veoma mi se dopao njen princip rada sa decom. Po Montesori logici dete treba da otkriva samo sebe pokretima i senzomotornim iskustvima od najranijih trenutaka svoga života. Mi kao roditelji moramo da pomognemo detetu i da ga usmerimo da različite aktivnosti obavlja samo. Naš zadatak je da dete zainteresujemo za određene igre i probudimo mu želju za učenjem.

Ovde ću vam pokazati neke igre koje smišljam za moju decu, rukovodeći se Montesori principima.

IGRA 1: NAPRAVI KUĆU, AUTO, GRAD, SUNCE…

Za ovu igru potreban vam je hamer papir u boji i makaze. Isecite papir na različite oblike različitih boja i prepustite se mašti! Pokažite vašem mališanu šta sve može da se napravi od jednostavnih krugova, kvadrata, pravougaonika! Ovo su samo neke mogućnosti:

Uz pomoć ove igrice naučićete dete da razlikuje veliku i malu kući, veliko i malo sunce, visoku i nisku kuću i još mnogo toga!

IGRA 2: NAUČIMO DA RAZLIKUJEMO OBLIKE I BOJE

Za ovu igru će vam trebati:

  • Obični beli papir na kojem ćete napraviti kvadratna polja
  • Folija za papir
  • Makaze
  • Lepak
  • Pena papir
  • Čičak traka

Ovde smo učili samo boje, napravili smo identične krugove i polukrugove od pena papira, po jedan zalepili na papir pa uvukli u foliju, zatim zalepili čičak traku preko folije i na drugi krug. Dete spaja oblike na prvoj slici a boje na drugoj slici. Na trećoj slici je kućica, jedan prozor smo izgubili s obzirom da je prošlo skoro godinu dana od kada smo ovo napravili. Na papiru sam štampala kućicu i drveće a oblike pravila od pena papira.

Slova je najlakše napraviti, dovoljno je da odštampate i isečete. Odštampala sam dva identična papira, prvi sam stavila u foliju dok sam drugi izlepila sa svih strana lepljivom trakom – na taj način mi kartice duže traju (kućna plastifikacija na moj način). Na drugoj slici je zanimljiva igra uz pomoć koje dete uči razlilčite delove tela, u ovom slučaju glave. Na jednom papiru odštampala sam slike glave a onda sam dodatno napravila oči, nos, usta. Treću igricu smo pravili oko Uskrsa – stikere koji se lepe na jaja sam iskoristila za igru memorije.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.