Doručak sa kozjim sirom

Volite li kozji sir? I mleko?
Ja obožavam proizvode od kozjeg mleka. Uvek volim da probam dobar kozji sir. U Beogradu se svake godine održava Balkan Cheese Festival koji obavezno posetim jer je to jedinstvena prilika da probam razne sireve iz zemlje i regiona. Nedavno sam otkrila Select Milk i oduševila se izborom proizvoda od kozjeg mleka. Na njihovom sajtu možete pročitati mnogo toga o svakom proizvodu a posebno mi se dopalo to što je svaka informacija potkrepljena adekvatnim izvorom iz stručne literature i ozbiljnih istraživanja.
Kozje mleko nije potrebno kuvati, dovoljno je da ga promućkate i možete da ga pijete odmah. Pored toga što ima visoke hranljive vrednosti kozje mleko ima i lekovita svojstva tako da se preporučuje:
- Kod plućnih obolenja, u slučaju raznih alergija
- Za podizanje imuniteta, za obnovu i izgradnju kostiju
- Za pospešivanje rada digestivnog trakta
Kozje mleko nije lek, ali je zdrava hrana sa velikom prednošću lake probavljivosti zbog mekšeg gruša i manjih, za apsorpciju pogodnijih, masnih kapljica. Zbog toga je kozje mleko izuzetno pogodno za osetljive i spore probavne sisteme (kozje mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata).
Proteini kozjeg mleka su probavljiviji od proteina kravljeg mleka i apsorpcija aminokiselina je efikasnija. Ukoliko ste alergični na protein αs-1 kazein (koji izaziva alergijsku reakciju kod mnogih ljudi), a koji se za razliku od kravljeg u kozjem nalazi samo u tragovima, slobodno možete koristiti kozje mleko.
Kod dece hranjene kozjim mlekom zabeležen je veći imunitet – veća otpornost na bolesti, razne viruse, brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom.
Iako je sadržaj mineralnih materija u kozjem i kravljem mleku sličan, kozje mleko sadrži 13% više kalcijuma i smatraju ga šampionom u Ca – jer se postiže bolja apsorpcija Ca kada se pije kozje mleko nego korišćenjem tableta Ca, 25% više vitamina B6, 47% više vitamina A, kalijuma više 134%.
Ja kozji sir jedem u raznim kombinacijama. Nekad jedem samo sir sa paradajzom i to mi je najbrža kombinacija. A jutros sam za doručak napravila mafine od kukuruznog brašna i jaja. Kao prilog sam dodala dinstani luk i papriku i čeri paradajz.
Za 6 mafina stavila sam:
- jedno jaje
- šolju kukuruznog brašna
- šolju jogurta
- malo praška za pecivo
- 15 ml maslinovog ulja.
Peku se 15 min na 200 stepeni. I fantastično idu uz kozji sir!
Deo teksta o kozjem mleku preuzet je a sajta Select Milk.