Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero

Za mene je Tara najlepša planina Srbije. Pravi raj na zemlji za porodični odmor. Taru obilazimo bar dva puta godišnje, a idealna je za odmor u svim sezonama i godišnjim dobima. Planina Tara je proglašena za Nacionalni park davne 1981. godine i ima izuzetno očuvanu prirodu, biljni i životinjski svet. Planina Tara ima nekoliko turističkih lokaliteta i naselja a ovaj put smo odlučili da budemo u Zaovina zbog fantastičnih apartmana Terase koji su nas na prvi pogled oborili s nogu! Jedva smo čekali da stignemo i uživamo u pogledu na Zaovinsko jezero sa naše terase!

Do Bajine Bašte ima oko 160 km za šta je potrebno dobrih 3 sata vožnje. S obzirom da putujemo sa decom mi se potrudimo da krenemo oko podneva kada je deci vreme za spavanje tao da prespavaju veći deo puta. Ka Tari uvek idemo preko Uba kako bi smo izbegli Ibarsku magistralu.

Volim da vozim ka Tari jer su predeli zaista divni. I sve jednostavno mami da se izađe iz auta i uživa u neverovatnom pogledu. Kapija Podrinja, koja se nalazi na Povlenu nedavno je dobila plato na samom vidikovcu, pored je prostor za parking nasut šljunkom tako da je ovo idealno mesto za kratak predah i fotkanje divne prirode.

Na ulazu u Bajinu Baštu nalazi se sjajan restoran Odmor na Drini gde smo napravili pauzu za ručak. Restoran je na samoj obali Drine tako da smo pored hrane uživali i u sjajnom pogledu.

Nakon ručka uputili smo se preko Mitrovca u Zaovine. Ako putujete sa decom imajte u vidu da deo ovog puta ima jako mnogo krivina. U popodnevnim satima stigli smo do apartmana Terase i oduševili se prirodom i pogledom! Stigli smo tačno na vreme da uživamo u predivnom zalasku sunca sa naše terase! Kada putujemo volim da odsednemo u smeštaju koji ima opremljenu kuhinju kako bih mogla da spremim nešto deci a i nama a ovi apartmani imaju preslatku malu kuhinju sa svim što je potrebno za kuvanje!

Ako dođete u Zaovine definitivno ćete uživati u nestvarno lepoj prirodi, miru i tišini, a jedina muzika biće vam cvrkut ptica. S obzirom da smo došli na dva dana da se odmorimo nismo pravili ambiciozan plan aktivnosti ali svakako vam preporučujem da posetite vidikovac Banjska Stena koji se nalazi na 15 kilometara od Zaovina. Put do vidikovca je adekvatno obeležen a pogled nestvarno lep. Na Mitrovcu se nalazi i rezervat prirode Crveni potok koji je dobio naziv po tome što kroz njega protiče potok koji se u svom gornjem toku razliva preko zemljišta sastavljenog od crvene ilovače tako da u vreme jačih padavina dobija crvenu boju.

Naš plan je bio da uživamo u pogledu na Zaovinsko jezero sa naše terase i da odemo do Drvengrada kao i da se provozamo Šarganskom osmicom. Sutradan ujutru smo ustali i doručkovali na terasi i spremili se za malu avanturu.

Od apartmana Terase do Drvengrada  ima 40 kilometara za šta je potrebno dobrih sat vožnje. Ali ne brinite, uživaćete u pogledu na predivnu prirodu tako da će tih sat vremena proleteti!

Proveli smo nekoliko prijatnih sati u Drvengradu i nakon ručka, punih stomaka, uputili se ka čuvenoj Šarganskoj osmici!

Ako ste na Tari obavezno se provozajte Šarganskom osmicom! Prava avantura za celu porodicu! Vožnja kroz neverovatne predele koji vas ostave bez daha! Davne 1925. godine puštena je u rad pruga koja povezuje Evropu sa Jadranskim morem. Na delu između stanica Mokra Gora i Šargan Vitasi sagrađena je u obliku broja 8 kako bi se savladala visinska razlika od 300 metara. Pruga je na ovoj trasi duga 13.5 kilometara i prolazi kroz 22 tunela i preko 10 mostova i vijadukta. Ova železnička trasa jedna je od najlepših na svetu! I koliko god puta da dođete na Taru Šarganska osmica je uvek sjajna ideja!

Nakon sjajne vožnje uputili smo se ka predivnim apartmanima Terase. Zaovinsko jezero je očaravajuće sa svih strana!

Ujutru sam opet iskoristila to što imamo kuhinju i napravila doručak! Nakon doručka krenuli smo ka Višegradu i Sarajevu, a ovim apartmanima ćemo se sigurno vratiti opet!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.