Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Rolnice od mesa sa tikvicama i slaninom

Rolnice od mesa sa tikvicama i slaninom

Nedavno sam pravila ove rolnice za večeru i iako nisam uspela da napravim dobre fotke mnogo vas mi je tražilo recept. Za rollnice vam treba:

  • 400 g mlevenog mesa – ja sam koristila svinjsko
  • 2 crvena luka srednje veličine
  • začini po želji
  • 2 veće tikvice
  • 200 g slanine
  • salata za prilog

Iseckati luk i dinstati nekoliko minuta a potom dodati i mleveno meso i nastaviti dinstanje desetak minuta.

Tikvice isecite na tanke kriške – ja imam onu spravicu za guljenje krompira koja sa druge strane ima deo za pravljenje baš tankih kriški. Slaninu uzimam već sečenu s obzirom da je lepo i tanko isečena. Staviti dva parčeta slanine jedno pored drugog, preko staviti dva parčeta tikvice i onda staviti jednu veću kašiku mlevenog mesa. Pažljivo urolati da meso ne ispada sa strana i staviti u pleh koji će ići u rernu kada završite sa punjenjem.

Ukoliko vam uvijanje ne ide tako lako onda možete iskoristiti štapiće za ražnjiće kako bi ste fiskirali sve da nema mrdanja i rasipanja. Kada završite ubacite u zagrejanuz rernu na 200 stepeni na 15 minuta da tikvica i slanina uhvate lepu boju i da se meso zapeče. Uz ovo možete staviti razne priloge po želji, ja sam napravila pire krompir i salatu.

Ja sam ovaj put uz paradajz dodala i mikrobilje. Mikrobilje je super hrana, potrebno je dve nedelje da izraste dok ne razvije svoje prve listove. Istraživanja kažu da mikrobilje ima čak do 40 puta više vitamina i hranjivih materija u odnosu na zrele biljke! Mikrobilje naručujem od Betterlifefarm, male porodične firme koja uzgaja više vrsta mikrobilja. U ponudi imaju kupus, rukolu, brokoli, kelj, cveklu, rotkvicu… Zanimljivo je da kupus u toj mikro fazi ima čak 40 puta više vitamina C nego zrela glavica kupusa. Rukola sadrži vosok procenat vitamina C, kalcijuma i folne kiseline. Moja preporuka je da i deci nudite mikro bilje, neka deca će uživati odmah u različitim ukusima dok će nekima koji nisu ljubitelji noviteta trebati malo više vremena da prihvate ove zanimljive biljke.

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.