Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Hleb od heljdinog brašna

Hleb od heljdinog brašna

Za početak moram da vam kažem da ja godinama ne jedem beli hleb, povremeno zamesim neki sa integralnim ili bezglutenskim brašnom. Na gluten sam osetljiva odavno, ako ga pojedem pretvorim se u burence tako da izbegavam sve namirnice koje sadrže gluten ali gledajući šta od brašna imam u fioci naiđem i na davno kupljeno speltino brašno (sadrži gluten ali u manjim količinama i meni ne smeta toliko) pa sam rešila da ga iskoristim za ovaj hleb. S obzirom da gluten nameravam u potpunosti da izbacim iz ishrane mislim da speltu neću više kupovati. Ali da se vratimo na hleb 🤗 Nedavno sam u Spice Up Shop-u pazarila neke divne začine koje isprobavam ovih dana i među njima jedan božanstvenog mirisa koji se koristi za aromatični puter. Tako da reših da isprobam kako će ispasti i napravih aromatični puter prema njihovom receptu sa pakovanja koji glasi ovako: 

 
Aromatični puter je idealan za meso na roštilju ili grilovano.
100 grama putera
2 kašike mleka
3 kašike mešavine za puter
Staviti u činiju i mešati mikserom sve dok smesa ne postane mekana. Gotovu smesu umotati u aluminijumsku foliju, oblikovati (valjak, kocka itd) i ostaviti da stoji sat na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

sam rešila da moj puter stavim u silikonske modle i da ga zamrznem kako bih mogla da izvadim lepe oblike ovog putera i tako sam i uradila. Međutim, puneći modle morala sam i da probam i toliko sam se oduševila ukusom da sam rešila da hitno ispečem hleb, iako je prošla ponoć, kako bi ujutru imali na šta da mažemo taj božanstveni puter. Tako da sam zbog putera zamesila hleb u 1, stavila ga da se peče u 2 i otišla na spavanje u 3.

A što se tice hleba recept je sledeci 🤗
 Ako ste budni posle i raspoloženi da cekate da se ispeče hleb trebaće vam:
– 300 g heljdinog brasna
– 200 g speltinog brašna
– kašika psilijuma (može i bez njega ali ja ga obozavam)
– jedan kvasac (obicno koristim suvi kvasad @dr.oetker_srbija )
– 5-6 kašika ulja
– 5-6 kašika susama
– 5-6 kašika semena suncokreta
– mlaka voda oko pola l ( ne znam koliko vode sam na kraju usula jer sam dodavala dok sam mutila mikserom. Smesa je bila onako srednje gustine. Odmah sam stavila u pleh, posle 45 minuta ubacila u rernu i pekla tacno sat na 220 stepeni)
 
Moja preporuka jeste da obavezno probate ovaj hleb od heljdinog brašna i puter, i da mi naravno javite utiske!
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.