Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Losos i pire od karfiola

Losos i pire od karfiola

Volite li losos? Mi obožavami, svi. Čak i moj muž koji ostalu ribu ne jede. Ja sam ljubitelj ribe i morskih plodova, rođena sam u Splitu i pamtim još uvek te odlaske na pijacu sa mamom i kupovinu sveže, tek ulovljene ribe. I nadam se da ću jednog dana opet živeti kraj mora i uživati u obilasku pijace, kupovini najrazličitijih vrsta sveže ribe i pripremi iste. 

Ovaj losos je idealno ispao, jedino što nam je falilo u kući jeste po čaša belog vina da ručak bude perfektan. Uz ribu uvek kombinujem razne priloge, nisam od onih što se strogo drže krompira i spanaća tako da sam ovaj put napravila kombinaciju sa karfiolom. Losos uvek spremam na sličan način, samo začine menjam. Prvih par minuta ringlu pojačam da uhvati ovu lepu boju i sa jedne i sa druge strane a onda smanjim temperaturu na četvorku i losos je gotov za nekih desetak minuta. Neizmerno sam srećna zato što su i deca nasledila moju ljubav prema ribi a pretpostavljam da većina vas zna da je losos odličan izvor vitamina A, vitamina B i vitamina E kao i omega 3 masnih kiselina. U nekim istraživanjima naišla sam na podatak da se omega 3 masne kiseline iz lososa najlakše usvajaju od strane organizma u odnosu na to kako naš organizam koristi omega 3 kiseline iz drugih riba. Losos takođe smanjuje rizik od srčanih i oboljenja krvnih sudova a pozitivno deluje na upalne procese u organizmu. Kažu da i na raspoloženje deluje pozitivno – to garantujem, pogotovo ako popojete i čašu vina uz ručak.

Ovaj put nisam pravila nikakvu marinadu – deca su bila toliko gladana da nije bilo vremena za nešto više od pristojnog serviranja i jedne brzinske slike. Karfiol sam skuvala a kad je bio gotov ubacila u blender sa malo maslaca i začina, bio je tako lep i kremast i preukusan. Moj sin ga nije liznuo jer “ne voli karfiol“ iako obožava picu od karfiolaali dobro, pica je pica. Dodala sam i malo smrznutog povrća koje sam nešto ranije pripremila i čarobni mokro grašak koji sam kupila kod urbanih farmera. Ako još uvek niste probali mikrobilje ja stvarno ne znam šta čekate! Čarobni dodatak svakom obroku.

Nadam se da sam vas inspirisala na neki lep ručak. I za kraj da napomenem da je sve ovo bilo gotovo za 15 minuta.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.