Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Kako izabrati auto sedište za dete?

Kako izabrati auto sedište za dete?

Drage mame, nedavno sam kupovala nova auto sedišta za moju decu pa ću podeliti sa vama nekoliko saveta i skrenuti vam pažnju na ono što je bitno kako bi ste i vi napravile pravi izbor. Dečije auto sedište mi je jedna od najbitnijih kupovina kada je dečija oprema u pitanju. Moja deca su uvek vezana u ispravno podešenom sedištu. Činjenica je da se manje i veće nezgode u saobraćaju dešavaju svakodnevno, a ni najbolji vozači nisu garant bezbednosti. I ja sam pre nekoliko godina imala saobraćajnu nezgodu iz koje sam na svu sreću izašla nepovređena dok je moj auto bio prilično oštećen. Vozač auta koji je udario u mene nije poštovao saobraćajne propise a ja ni na koji način nisam mogla da sprečim da udari pravo u mene jer se sve odigralo u samo nekoliko sekundi. Uvek sam bila oprezan vozač ali od kada imam decu vozim još opreznije i pažljivije, uvek propustim onog ko se uključuje u saobraćaj, kad vidim da neko jurca mojom trakom ka meni trudim se da se prestrojim ukoliko je to moguće, nikad se ne zaustavljam u zaustavnoj traci na auto putu ili bilo gde pokraj puta. Svesna sam toga da i vi kao roditelji imate nprijatne situacije sa decom tokom vožnje, rasplaču se, žedni su, gladni su, muka im je… Šta god da je u pitanju budite skoncentrisani na vožnju i stanite tek kada naiđete na bezbedno mesto – pumpa, parking, parking restorana…. Neka vam deca uvek budu vezana, ali zapamtite da DECU VEZUJEMO ZBOG BEZBEDNOSTI a ne zato što će nas policija možda kazniti! Bilo da vozim sama ili sa decom uvek stavljam pojas pre paljenja automobila.

Prvo auto sedište moje dece bilo je ono koje smo kupili sa kolicima 3u1 i u pitanju je Inglesina Avio 3u1 set. Sedište su koristili i Marko i Ana a sada je došao momenat da i Ana i Marko dobiju nova sedišta a jedina dilema koju sam imala jeste ta da li ću za Anu kupiti sedište od 9-18 kg ili od 9-36 kg (Marko ima skoro 4 godinei 16 kg dok Ana ima godinu ipo i teška je 12). Najbitnija mi je bila bezbednost sedišta  pa sam danima istraživala koja su to sedišta najbolje prolazila na testovima.

Ali da počnemo prvo sa našim zakonom

Ovaj zakon možete pogledati  OVDE. Član 31 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže sledeće:

 • U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje nije sposobno da upravlja svojim postupcima.
 • Lice niže od 135 cm prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.
 • Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.
 • Izuzetno od stava 2. ovog člana, lice starije od četiri godine može se prevoziti vezano sigurnosnim pojasom vozila uz upotrebu homologovanog bezbednosnog podmetača, ukoliko visina lica omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde lice sedi postoji ugrađen naslon za glavu.
 • Izuzetno, odredbe iz st. 2. i 4. ovog člana ne primenjuju se u slučaju prevoza lica nižeg od 135 cm na sedištu u vozilu za koje po važećim propisima ne mora postojati sigurnosni pojas, odnosno priključak za vezivanje sigurnosnog pojasa.
 • Propise koji bliže uređuju način prevoženja dece i uslove koje mora da ispunjava bezbednosno sedište donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Evropske direktive o bezbednosti – UN ECE R 44/04 [MP1] ili (R129)

Druga bitna stvar prilikom izbora sedišta za vaše dete jeste proverada li sedište poseduje atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto sedišta. Glavni ciljevi direktive ECE R129 jesu:

 • smanjenje rizika kroz ISOfix sistem 
 • klasifikacija sedišta prema visini deteta a ne prema težini
 • sedišta su izložena novim testovima bočnog udara
 • poboljšana kompatibilnost: svako i-Size sedište odgovara svakom sedištu u automobilu
 • posebna oznaka označava kompatibilnost sedišta sa određenim automobilom

I-Size jeste regulativa koja se odnosi na sva sedišta za bebe i malu decu do četiri godine starosti. Jako je bitno da sedište odgovara uzrastu, visini i težini deteta kao i da može pravilno i bezbedno da se montira u automobil. Jedino na taj način dete je u potpunosti zaštićeno. Više detalja direktive ECE R129 možete pogledati OVDE.

Koju veličinu auto sedišta odabrati?

Prema direktivi R44/04 postoje sledeće kategorije dečijih auto sedišta:

 • Grupa 0: za decu telesne težine do 10 kg
 • Grupa 0+: za decu težine do 13 kg
 • Grupa I: za decu težine od 9 do 18 kg
 • Grupa II: za decu težine od 15 do 25 kg
 • Grupa III: za decu težine od 22 do 36 kg

Nemojte da vas ove veličine zbune, postoje i kombinovana auto sedišta koja su namenjena korišćenju više uzrasnih grupa. To u praksi znači da kombinovano auto sedište dete može da koristi dući vremenski period. Kombinovana auto sedišta najčešće su kombinacija grupe 0 i I –0/I (od 0 do 18 kg) i grupa I, II i III – I/II/III (od 9 do 36 kg)

Koja auto sedišta sam ja izabrala?

Bilo mi je bitno još mnogo stvari pored bezbednosti. Želela sam da sedište bude lepog dizajna, da obavezno ima ISOfix sitem, da se lako postavlja u auto kao i da se lako skida. Kako vozimo i ja i suprug, često se dešava da moramo da pomeramo sedišta iz jednog auta u drugo pa mi je jako bitno da se to prebacivanje obavi za nekoliko minuta. Bilo mi je bitno da sedišta budu udobna mojoj deci zato što dosta putujemo i samim tim deca provedu mnogo vremena u autu. Takođe mi je bilo bitno da postoji i nekoliko položaja, da deca mogu malo da se zavale i lepo spavaju. Glavna dilema mi je bila da li da izaberem kombinovana sedišta za oboje, to jest sedišta iz grupe od 9 do 36 kilograma ili da Ani uzmem sedište iz grupe 1, od 9 do 18 kilograma. Guglajući sva moguća sedišta koja su dobro ocenjena na ADAC TESTU moj izbor se suzio na dva proizvođača ali ovaj put pominjem samo moj konačni izbor a to je CONCORD AUTO SEDIŠTE. Više faktora je uticalo na moju odluku ali među najbitnijim su svakako rezultati ADAC testova koji su sjajni kada je ovaj brend u pitanju. Moj izbor za Marka je bio Concord Transformer Pro koji je sjajno ocenjen što možete videti OVDE. Za Anino sedište nisam bila sigurna, s jedne strane sam želela da imaju identična sedišta a opet sam razmišljala o tome da li će joj biti dovoljno udobno sedište od 9 do 36 kilograma. S obzirom da sam kupovala dva sedišta naravno da mi je bila bitna i cena tako da sam napravila poređenje cene nekoliko favorita u svim prodavnicama dečije opreme i moj izbor pao je na www.wolfy.rs s obzirom da su bili najpovoljniji. Bilo mi je jako bitno da sedišta vidimo i isprobamo pa smo otišli u njihov izložbeni prostor i tek smo na licu mesta doneli konačnu odluku.

I Marko i Ana dibili su ista sedišta, konačni izbor pao je na Auto sedište Concord TRANSFORMER XT PRO midnight black. Nije da nisam imala dileme, otišla sam da isprobam sedišta sa namerom da kupim Concord Transformer Pro a onda sam ipak odlučila da kupim sedišta sa boljim karakteristikama. Izabrala sam XT PRO zbog toga što se nagib sedišta podešava što je ujedno i jedina bitnija razlika između ova dva sedišta. Druga razlika je to što XT PRO ima i bazu.

Najveći deo ovog teksta napisala sam pre tri meseca kada smo i kupili sedišta. Ipak sam rešila da sačekam sa objavljivanjem jer mi je bilo bitno da sa vama podelim i utiske dece. U međuvremenu smo išli na jedno zanimljivo putovanje, prešli smo skoro 2000 kilometara za 6 dana, sjajno se proveli i uživali! Vožnju nismo osetili, deca su bila sjajna. Tako da naša sedišta od nas imaju ocenu 10 za udobost! Ana se vozi sa dodatkom koji se koristi do 18 kilograma, ponekad ga stavim i Marku iako njemu nije potreban smao zato što je zgodno da na njega spusti neke knjižice ili karte koje služe za zabavu tokom vižnje. Drage mame, nadam se da sam vam pomogla sa ovim tekstom i da žete lakše izabrati sedište za vaše dete!

 

 

 

 

 7 thoughts on “Kako izabrati auto sedište za dete?”

 • Svaka cast Suzana, odlican posao ste uradili! Sjajno ste izreklamirali sediste odredjenog proizvodjaca. Bilo bi dobro da naglasite da je tekst komercijalne prirode. Najbolji deo je da necete pominjati drugog proizvodjaca… Zasto? Ljudi svakako mogu da odaberu, zar ne? Kad vec pominjete odredjene testove za decja sedista, bilo bi dobro da posao odradite temeljnije i onformisete se. 21.vek je… Iako kasnimo za svetom, Srbija je slobodno trziste, pa bi bilo lepo napomenuti da postoji mnosto proizvodjaca koji poseduju uredne sertifikate, dozvole, a takodje su i odlicno ocenjeni na testovima koje pominjete. Zaista jedan jeftin tekst, koji ste prodali za dva decja sedista.

  • Postovana,

   Hvala vam na sugestiji, ali moracu da vas razocaram- na svojim platformama prezentujem samo ono sa cim imam licnog iskustva.

   Naravno da postoje i drugi brendovi autosedista za decu, ali ja jednostavno nemam iskustva sa njima pa ne mogu ni da pisem o njima. Ukoliko bih preporucila ili pomenula da je nesto dobro, a licno to nemam, odnosno nisam imala iskustva s tim, to bi, slozicete se sa mnom, bila neiskrena preporuka, jer kako mogu da tvrdim da je dobro nesto sto nemam i ne koristim.

   Uzimajuci u obzir da ste mi ovakvu sugestiju uputili za nesto sto treba da sacuva zivot moje dece, ukoliko bi se dogodila nesreca, smatram izuzetno sramnim sto sumnjate da mi je placena saradnja vaznija od bezbednosti i zivota moje dece. U svakodnevnim objavama na mom instagram profilu jasno se vidi koja sedista koristimo. Iskreno se nadam da ni vi, ni niko drugi, ne biste vozili decu u nekim sedistima samo zato sto vam je neko platio reklamu. Bezbednost dece mora da bude na prvom mestu, tako da ovde nema mesta preporuci samo zarad honorara.

   Verujem da ce svaki roditelj istraziti ponudu autosedista, raspitati se o iskustvima drugih, te odluku o kupovini doneti samostalno, a na osnovu preporuka osoba kojima veruje. Stoga je prirodno da preporucujemo samo proizvode koje zaista i koristimo.

   Uzimajuci u obzir i to koliko često putujemo, sto po Srbiji sto u okolnim zemljama (a pre nekoliko meseci smo 20-ak dana putovali kolima po Italiji) deca su sedeci u tim sedistima presla vise od 30000km u 6 zemalja za manje od 2 godine. Osecam potrebu da ostalim mamama koje prate i postuju moj rad i ono sto prezentujem na svojim platformama, predstavim koliko je vazno da deca pored bezbednosti imaju i udobnost.
   Srdacan pozdrav,
   Suzana Bursac

  • Ja zbilja moram da reagujem na ovo. Evo ja bih npr.voljela da sam prije recimo 10ak dana naletjela na ovaj tekst,da suzim izbor sjedalice. Starijem djetetu smo morali da kupimo novu sjedalicu jer je staru prerastao. Znajući šta me čeka još u februaru sam počela istraživati da suzim izbor na dvije-tri,jer ne mogu isprobati sve sjedalice ovog svijeta. Onda se desilo sve ovo sa Covidom pa je izbor još više sužen. I zaista mi je značilo svako iskustvo koje bih čula od neke druge mame. A ako je i reklama zašto bi se onda uopšte spominjali drugi brendovi. A da vam kažem iskreno, ne vjerujem,zaista da postoji iko na ovom svijetu ko bi sigurnost svog djeteta riskirao zbog besplatnog proizvoda. Uostalom, ja nisam nigdje primjetila da sugeriše da su samo te sjedlice dobre ni da treba da kupimo baš te.

 • Zašto u tekstu ne stoji da je saradnja plaćena? To govorite tek dole u replici na moj komentar. Kad već dajete sebi za pravo da nečije neslaganje sa Vasim tekstom nazovete sramnim, bilo bi lepo da odgovorite na to pitanje. Nemam nista lično protiv Vas, da bih upotrebljavala takve reči. Samo sam za to da se zna kad je tekst plaćen, a kada nije. Mislim da je to veoma bitno za nekog ko cita. Ovde nije sve transparetno, to je problem. Nije u redu prikriti bitnu informaciju, ako ste plasirali tekst. Verujem da i Vi volite da raspolazete sa svim informacijama, kada o necemu odlucujete. Dalje je svacije pravo da odlucuje i razmislja, ali tek na osnovu svih cinjenica. Posto za Vas placena saradnja nista ne menja, recite to i u tekstovima.

  Srdačan pozdrav i za Vas,

  Dijana Asler

  • Gospođo, koliko vidim vas ne zanimaju sedišta već da li sam ja dobila honorar za tekst? Sve što sam imala da vam kažem napisala sam u prethodnom komentaru. Lep pozdrav

   • Oni koji se bave pisanjem ovakvih tekstova naglase ako je isti sponzorisan. Istina izgleda nije svima na prvom mestu, jer dosta toga moze da promeni.

    • Gospođo, hvala na redovnoj poseti mom blogu. Nadam se da ste izabrali sedišta za decu po vašoj želji i meri. Lep pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.