Za sve mame, za sve ljubitelje zdravog života, zdrave ishrane i fitnesa!

Kako očistiti mašinu za pranje sudova?

Kako očistiti mašinu za pranje sudova?

Nakon povratka sa odmora shvatila sam da mi je ostalo nešto prljavih sudova u mašini, a nakon 18 dana i sudovi i mašina imali su neprijatan miris. Obično u ovakim situacijama rešim problem sa kesicom limontusa, međutim nikada mi se nije desilo da toliko dugo nešto stoji u mašini, neoprano.

Ja inače ne oržavam moju mašinu na neki poseban način, bar jednom nedeljno je pustim da odradi prazna ceo ciklus na najvišoj temperaturu, uz tableticu deterdženta koji koristim.

Počela sam da istražujem šta mogu da uradim da moja mašina ponovo zablista punim sjajem i potražila sam pomoć od vas na instagramu i dobila sam preko 100 poruka za samo sat vremena! Podeliću sa vama neke od preporuka koje su se najčešće ponavljale.

Evo načina koje ste mi preporučile:

 1. Staviti u praznu mašinu kašiku sode bikarbone, šoljicu jabukovog sirćeta i kap nekog eteričnog ulja. Ova kombinacija će dezinfikovati mašinu i očistiti je od neprijatnih mirisa.
 2. Staviti kesicu limontusa u kutijicu gde stavljate deterdžent i pustiti praznu mašinu da radi.
 3. Uključiti kratki program da pokvasi mašinu, onda baciti nekoliko punih šaka soda bikarbone po mašini i sudovima i uključiti program sa najvišom temperaturom.
 4. Šolju sirćeta staviti na gornju policu mašine i uključiti najduži program, sirže že se tokom pranja ravnomerno trošiti. Po završetku sipati jedan prašak za pecivo na dno mašine i uključiti najkraći program.
 5. Ubaciti iseckan limun u pregradu za escajg i uključiti najduži program, neprijatni mirisi nestaju.
 6. Sipati domaću kafu u tanjirić i staviti na gornju policu u mašini i pustiti da odstoji preko noći.

Od sredstava koja se mogu kupiti po marketima:

 1. Najviše vas mi je preporučilo Denkmit sredstvo za čišćenje sudomašine
 2. Na drugom mestu je Somat sredstvo za čišćenje sudomašina
 3. Na trećem mestu bilo je Finish sredstvo za čišćenje sudomašine

Takođe sam dobila i ovaj recept koji sam isprobala i uspela sam da se rešim neprijatnog mirisa!

Potrebno vam je:

 • šolja sode bikarbone
 • 2 kašike hidrogen peroksida (troprocentnog, u apotekama postoje i manja i veća pakovanja i nije skup)
 • nekoliko kapi esencijalnog ulja, za lep miris (nije obavezno)

Hidrogen peroksid se može upotrebljavati kao sredstvo za izbeljivanje, za dezinfekciju, čišćenje kupatila, frižidera. U kombinaciji sa sodom bikarbonom dobije se pasta koja deluje abrazivno zbog sode a zahvaljujući hidrogenu skidaju se čestice prljavštine. Umutite sodu bikarbonu sa hidrogenom – trebalo bi da dobijete gustu pastu koja se može oblikovati u kuglice – ja je nisam oblikovala, samo sam malom kašikicom izvadila na pek papir kašičicom, kao sladoled i ostavila da se osuši preko noći. Sutradan sam dobila suve “tabletice“ i jednu sam ubacila u praznu sudomašinu i pustila je na najduži program. Neprijatan miris nestao! Da, stavila sam nekoliko kapi lavandinog ulja, to sam jedino u tom momentu imala u kući.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.